News

Voice control van boordcomputer optimaliseren

Article 1

138 deelnemers uit 5 dialectgebieden

Nederland was opgesplitst in 5 verschillende dialectgebieden waar de deelnemers vandaan moesten komen. De boordcomputer moet immers ook uitvoeren wat met een ‘zachte g’ of ‘Grunningse neusklank’ wordt uitgesproken. Deze 138 enthousiaste deelnemers zijn uit heel Nederland naar Amsterdam gekomen.

Opnamestudio

Voor de opnames was het essentieel dat er sprake was van een ‘geluidsdode’ studio omgeving. Twee maanden hebben we een opnamestudio gehuurd om de 138 gesprekken van elk 1,5 uur op te nemen. Vier supervisors van CG zijn ingewerkt door de opdrachtgever en hebben daarna zelfstandig de opnames gedaan.

Onderzoeksopzet

De deelnemers zaten tijdens de opname achter het stuur, kijkend naar een groot scherm waar de auto op reed en met de voet op het gaspedaal. Al rijdend vroegen ze aan de auto om een nieuw liedje van ABBA op te zetten, de airco harder te doen of aan te geven waar het dichtstbijzijnde tankstation is.

Resultaat

De opnames worden gebruikt als training data sets voor machine learning. Als je binnenkort dus in een goed gesprek verwikkeld raakt met je auto dan weet je dat dat mede mogelijk gemaakt is door CG.