News

Respondenten.nl wordt onderdeel van Norstat Group

Article 1

Het is belangrijk om te ontwikkelen als bedrijf, management en team. Sinds de oprichting in 2003 heeft Respondenten.nl, een data- en serviceprovider voor marktonderzoek, veel geïnvesteerd in systemen, processen en mensen om te kunnen blijven groeien. Yvette Huitema, oprichter, en Merel Macedo, managing partner, hebben sinds 2017 meerdere initiatieven opgezet om het bedrijf te laten groeien. Dit heeft geresulteerd in een duidelijke strategie en een sterke positie in Nederland. De razendsnelle groei bleef niet onopgemerkt – Norstat Group, het toonaangevende dataverzamelingsbedrijf in Europa, benaderde Respondenten.nl eind vorig jaar voor hun eerste entree in de Nederlandse markt. De overname is sinds vrijdag 9 juli officieel, waardoor Respondenten.nl de horizon kan verbreden met een panel in heel Europa.


Van kaartenbakken op zolderkamer naar grote Europese speler
In de jaren ’70 begint de moeder van Yvette met respondenten werven vanaf haar zolderkamer. Na het opdoen van werkervaring bij verschillende onderzoeksbureaus, zowel in het buitenland als in Nederland, besluit Yvette in 2003 de data, toen nog verzameld in kaartenbakken, van haar moeder over te nemen. Zo wordt Respondenten.nl opgericht. Vanaf moment 1 is er meer werk dan Yvette alleen aankan – na een paar jaar schiet studievriendin Merel ter hulp. In 2007 wordt zij partner. “Vanaf 2014 werken we samen aan een groeiplan om een professionele en efficiënte organisatie op te bouwen. Merel en ik zijn ambitieus en voelen hoeveel potentie Respondenten.nl heeft – in 5 jaar tijd is onze omzet ruim verviervoudigd,” aldus Huitema. In de afgelopen jaren wordt er dan ook geïnvesteerd in een nieuw kantoor, uitbreiding team en sales training, een growth hacker en gesprekken met mogelijke investeerders en partners. Met succes: Respondenten.nl treedt toe tot Norstat Group, dat actief is in 13 Europese landen waaronder Scandinavië, Frankrijk, Engeland en Duitsland.


Goede match: grootse ambitie en wederzijds profijt
Norstat wil de grootste data provider van Europa worden en zocht een sterke speler om voet aan de grond te krijgen in Nederland. Bovenal moest dit een bedrijf zijn met een solide management met groeiambities en een enthousiast team dat houdt van een uitdaging. “We volgen Respondenten.nl al geruime tijd op de voet en zijn onder de indruk van hun kwaliteitsnormen, hun klantenportfolio en hun businessmodel. We kunnen nu eindelijk zowel bestaande als nieuwe Norstat klanten in-house dataverzamelingsmogelijkheden in Nederland aanbieden. Andersom helpen we alle klanten van Respondenten.nl aan een groot panel in heel Europa,” aldus Erling Eriksen, CEO Norstat. Het bedrijf blijft na de overname zelfstandig opereren in Nederland, maar zal wel worden ondersteund door de groep met bijvoorbeeld systeemontwikkelingen, panelleden uit heel Europa en kennisdeling. Respondenten.nl blijft een one-stop-shop voor alle soorten onderzoek, dat zich van andere onderzoeksbureaus onderscheidt door haar pick & choose werkwijze. Het platform biedt namelijk gerichte hulp – van alleen het programmeren tot het opstellen van de volledige vragenlijst. Bij Respondenten.nl kan het allemaal op een laagdrempelige manier.